Hantera parametrar via knappen Rapportparametrar

Rapportparametrar kan hanteras på två olika sätt. Den första metoden är att klicka på knappen Rapportparametrar i OneStop Reportings menyfliksområde i Excel. I fönstret Rapportparametrar skapar, ändrar och tar du bort parametrar.

Skapa en parameter:

• Dra ett dataobjekt från menyn Designer i fönstret Rapportparameter.

Ändra en parameter:

• Klicka på knappen Penna .

Ta bort en parameter:

• Klicka på den röda x-knappen .

Flytta om parametrar:

• Använd den blå pilknappen som i tur och ordning påverkar visningsordningen för parametrar under fliken Kör i OSR Report Designer . Detta påverkar också visningsordningen för parametrar när du kör rapporten från modulen Live Reporting i OSR Portal.

Oavsett om du skapar eller ändrar en parameter använder du Rapportparameterguiden. Guiden består av tre sidor som förklaras nedan.

På första sidan anger du namnet på parametern och den text som ska visas när du kör rapporten under fliken Kör i OSR Report Designer. Denna text kommer också att visas för rapporten i modulen Live Reporting i OSR-portalen.

Figur: Rapportparameterguiden: Parameternamn och -text

Parameterns namn kan inte ändras efter det att parametern har skapats.

På nästa sida anger du utformningen av parametern. Som standard väljs Redigera uppslag, men du kan ändra detta för att passa rapporten.

Figur: Rapportparameterguiden: Utformning

På den sista sidan i Rapportparameterguiden kan du ändra följande alternativ:

Figur: Rapportparameterguiden: Andra alternativ

Alternativ Funktion
Standardvärde Värdet/värdena som anges i textrutan eller de som väljs via knappen Uppslag infogas automatiskt för parametern när fliken Kör aktiveras. Värdet kan dock ändras vid körningstillfället.
Uppslagsfilter Avancerade användare kan styra vilka data som användarna kan se Uppslagsfönstreti för den specifika parametern. Detta kan till exempel komma till användning när rapporter ska köras endast för de senaste två perioderna. Tänk på att den här funktionen inte åsidosätter begränsningar i administrationsinställningarna i OSR-portalen. Om ett värde utesluts i inställningarna för Administration för användaren visas det aldrig i fönstret Uppslag för den specifika användaren.
Dold Om den här funktionen aktiveras döljs parametern under fliken Kör. Funktionen är praktisk om parametern krävs för testning men i faktisk drift har parametern alltid samma värde.

Obs! Om funktionen Dold är aktiverad måste användarna välja ett standardvärde.

Tillåt tomt (= Alla) Om kryssrutan är markerad kan rapporten köras även om den här parametern är tom. Om parametern är tom innehåller rapporten alla värden.
Tillåt flera val Om kryssrutan är vald kan flera värden anges i parametern (det vill säga flera projekt kontra ett projekt)
Skapa blad per värde Om den här rutan är markerad skapar OSR Report Designerett nytt Excel-blad i samma arbetsbok för varje unikt värde som väljs för parametern (dvs. val av flera avdelningar ger ett blad för varje vald avdelning).
Bladnamnsfält Om Skapa blad per värde är aktivt kan användarna ange namn för de nya bladen via alternativet Uppslag.